Međunarodni sajam tehnike, inače uvaženi višedecenijski član svetske asocijacije sajamske industrije (UFI), oduvek je bio prilika i za međunarodne stručne, naučne i poslovne zvaničnike i delegacije da se uvere u domete i domaćeg, regionalnog i globalnog tehničko-tehnološkog razvoja u različitim oblastima.

Tako su se već na samom početku manifestacije, pored cehovskih ministara iz Vlade Srbije i regiona, prisutnima obratili dobitnik Nobelove nagrade za hemiju u oblasti kvazikristala 2011. godine Danijel Šehtman iz Izraela. Podršku istorijskoj misiji ove manifestacije, i čak oduševljenje njome, uputio je i profesor dr Dejan Ilić, profesor međunarodne reputacije predavač na više stranih univerziteta i instituta, inovator, privrednik, naučnik iz oblasti fizičke hemije, mikroračunarstva, elektronike i drugih oblasti nauke i tehnike.

Tokom dva dana je u poseti Sajmu tehnike bila delegacija Izvršnog veća Emirata Dubai, koju je predvodio predsednik Izvršnog veća Dubaija Abdula Muhamad Al Basti. U delegaciji su još bili i generalni sekretar Vrhovnog zakonodavnog odbora Emirata Dubai Ahmad Said bin Mešer Al-Muhairi, šef Odeljenja za politiku i strategije ekonomskog razvoja Izvršnog veća Dubaija Muhamad Abdulraman Al-Havi, prvi direktor projekta kancelarije generalnog sekretara Izvršnog veća Dubaija Kaled Džoma Belou, savetnik Centra za modele u Dubaiju Ahmad Hurajmel Al Ali, menadžer pametnih aplikacija u odeljenju za informatičku tehnologiju Izvršnog veća u Dubaiju Mansur Sejlem Al-Mahari i otpravnik poslova ispred Ambasade UAE u Republici Srbiji Ibrahim Aldarmaki. Delegacija je pokazala posebno interesovanje za sajamski segment posvećen Industriji 4.0, sektor energetike i instalacija, te inovacija i novih tehnologija. Boravak delegacije UAE urodio je i poslovnim aranžmanom, jer je jedan od nagrađenih ekponata – „urbana košnica“, „košnica za enterijer“ kompanije Beeamond – pronašla svoj put za UAE.

Trgovinski savetnik Ambasade Austrije u Beogradu Jurgen Schreder posetio je sa delegacijom brojne austrijske izlagače na Sajmu tehnike.

Sajam su posetili i ambasadorka Republike Nemačke u Srbiji Anke Konrad i rukovodilac privrednog odeljenja Ambasade Nemačke u Srbiji Denis Kajzer.

Sajam je obišla i delegacija ruskih inovatora sa predsednikom Savez pronalazača i inovatora grada Moskve Dmitrijem Zezjulinom na čelu. Zezjulin je ujedno i predsednik Internacionalnog kluba inovatora i pronalazača „Archimed“, koji okuplja oko 3000 članova iz celog sveta.

Visoki funkcioner Republike Gabon Maksimin Mangualamangoje, zadužen za međunarodnu saradnju, obišao je Sajam tehnike i štand kompanije NKOK – Special Investment Zone, koja prvi put izlaže, i to u hali 3.