66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, održan pod sloganom „Inspirišemo razvoj“ od 21. do 24. maja 2024. godine na Beogradskom sajmu, svojim programima i izložbama privukao je 19.047 pretežno poslovnih posetilaca.

Na 14.840 m2 izložbenog prostora u sedam hala i 200 m2 na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, predstavilo se 579 izlagača, od kojih 325 inostranih, iz 30 zemalja sa četiri kontinenta.

Pred posetiocima su se našle i nacionalne izložbe i grupni nastupi Republike Srpske (BiH), Češke Republike, Narodne Republike Kine, Mađarske, Slovenije i Srbije.

Pored već „klasičnih“ oblasti i robnih grupa kao što „digitalne industrije“ 4.0 i 5.0, CNC mašine, mašine alatke, obradni centri, alati i pribori za obradu i oblikovanje metala, elektronika, merna oprema i uređaji, procesna tehnika, hidraulika i pneumatika, aditivne, 3D i laserske tehnologije, metalurgija i livarstvo, tehnologije zavarivanja, elektroenergetika, rasveta i LED tehnologije, termotehnika i KGH, zelena industrija, logistika, skladištenje, industrijsko pakovanje, industrijska i kibernetska bezbednost i zaštita, u najvećoj mogućoj meri su predstavljena i tehnička i tehnološka dostignuća u oblastima budućnosti kao što su veštačka inteligencija i mašinsko učenje, 5G mreže, blokčejn tehnologije, proširena i virtuelna stvarnost, nanotehnologije, čiste energije, IoT, dronovi, robotika…

Inovacionu „tenziju“ ovogodišnje Sajma tehnike držala je Vlada Republike Srbije, čijih je pet resornih ministarstava, predvođenih nadležnim Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, organizovalo izložbu inovacija i novih tehnologija pod nazivom „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve – zakorači u održivu budućnost.“ Ovu izložbu činilo je 114 pojedinačnih postavki, 63 izlagača, te preko 30 kompanija iz NR Kine, sve to na dva nivoa u na 6.000 m2. Ovaj projekat uključio je i čak 50 domaćih naučno-tehnoloških parkova, visokoobrazovnih i naučno-istraživačkih institucija i organizacija, kompanija, udruženja koji su pod pokroviteljstvom ili uz podršku Vlade Srbije predstavili svoj doprinos tehničko-tehnološkom razvoju u različitim naučnim i privrednim sektorima. Još desetak učesnika iz „domaćeg“ obrazovnog, edukacionog ili razvojnog sektora nastupilo je samostalno, izvan Vladinog kišobrana.

Počasni gost ove izložbe, takođe u organizaciji i pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, bila je Kina, sa čak 22 institucije i kompanije koje su predstavile svoje nove tehnologije i inovacije iz različitih tehničko-tehnoloških oblasti – kosmičkih, astronautičkih i radarskih tehnologija, dijagnostičkih i operativnih tehnologija u zdravstvu, farmaceutskih i biotehnologija, auto-moto i saobraćajnih tehnologija, veštačke inteligencije itd.

Stručni prateći program u najvećem delu je bio posvećen primeni različitih tehnoloških inovacija i, pre svega, veštačke inteligencije u privredi, društvenom životu, nauci, kulturi, sportu, ekosistemu itd. Najsnažniji promotivni angažman bio je namenjen projektu BIO4 kampusa, spoja biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta, jedinstvenog multidisciplinarnog projekta i, rečeno je, najveće dosadašnje investicije u srpsku nauku.

Umesto rezimea – utisak: izlagači su zadovoljni sklopljenim poslovima i kvalitetom sajma, pozitivnom atmosferom, ali i brojnošću inobrendova i kvalitetom prikazanih eksponata. Sklopljeno je više sporazuma, potpisano na desetine predugovora i prodato mašina i opreme u višemilionskim iznosima. (Ilustracije radi, vrednost jedne CNC mašine bez dodatne opreme je veća od najskupljeg automobila koji se proda na Sajmu automobila.)

Posetioci su imali izuzetnu priliku da se uvere u primenu veštačke inteligencije u sportu, medicini, agrobiznisu i privredi i njen ukupan doprinos aktuelnom eksplozivnom tehnološkom napretku.

Pred stručnim žirijem za dodelu priznanja Sajma tehnike ove godine se našlo čak 50% više kandidata za neku od nagrada koje dodeljuje Beogradski sajam. Konačno, Veliku nagradu Sajma tehnike „Korak u budućnost“ za najuspešnije eksponate dobili su: Schimalz iz Slovenije za „Jumbo Flex 35, vakuumski asistivni uređaj za ergonomsku manipulaciju tereta“; Institut za ispitivanje materijala iz Beograda za „Grejnu ploču za merenje toplotne provodljivosti građevinskih materijala“; Istraživačko-razvojni institut „Lola“ za „Vertikalni obradni centar Lola VMC4“ i Acons iz Novog Sada za „Automatsku mašinu za separaciju materijala po boji ACS-1-200-P“.