Trećim učešćem (na najvećem štandu) na Sajmu tehnike, kompanija PR-DC (Aerospace Research & Development Center) je postala jedan od prepoznatljivih i najuglednijih izlagača na ovoj manifestaciji.

Ove godine, na štandu 2218 u hali 2A Beogradskog sajma, prikazuje prvi virtuelni dron za obuku upravljanja dronovima, a za posetioce je posebno atraktivan simulator.

Pažnju privlači i Mothership, posebna letelica koja omogućava da domet radio veza bude mnogo duži, on je radio veza sa ostalim dronovima u vazduhu. Omogućava prenos video signala i svih komandi.

Tako je zatvoren kompletan sistem, koji odlikuju veliki domet, trenažer za obuku, kamikaze, met dronovi…

Sve PR-DC bespilotne letelice lete na visinama preko 5- 6 hiljada, što ih čini imunima na ometanje, a posebo na ometanje majki-dronova, Mothershipa.

Pored virtuelnog drona i simulatora, PR-DC na sajmu izlaže i svoje već poznate proizvode IKA line – poput IKA 50, IKA bombardera, kamikaza i trenažera. Posetioci imaju priliku da vide kamikaze Mantis i Odonat, ali i, do kraja sajma, nove proizvode.

Do sada su posetioci Beogradskog Sajma imali priliku samo da vide maketu drona IKA 50, a sada mogu da vide pravi dron nosivosti 50 kg tereta. IKA 50, koji je najveći dron u njihovoj lepezi proizvoda, Ovaj dron može poneti i do 50 kilograma tereta i to je duplo veća letelica od IKA Bombardera. Njegova dijagonala je čak 3 metra.

Premijerno je predstavljena i posebnu letelica, koja omogućava da domet radio veza bude mnogo duži. To je dron koji je simulacija svojevrsnog satelita, on je veza za sve ostale dronove, pa je sada radio-domet i više od 60, možda i do 100 kilometara. Ovaj dron je podrška svim ostalim dronovima jer obezbeđuje prenos radio signala, svih komandi.

Posetioci imaju priliku da probaju i IKA trenažer, virtuelnu letelicu, pa posetioci imaju priliku da se obuče na pravom simulatoru. Mogu da vide kako se koriste kontrole, kako se upravlja dronom. Test je na virtuelnoj turi iznad reke Save u Beogradu, koja daje potpuni doživljaj pravog leta dronom.