64. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, održan od 24. do 27. maja 2022. godine, u pet hala i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, potvrdio je i opravdao visok rejting koji uživa kao regionalni sajamski faktor ali i reprezent globalne sajamske industrije u različitim oblastima tehnike, inovacija i novih tehnologija.

U godini u kojoj obeležava 65 godina postojanja, posle dvogodišnje pauze izazvane globalnom pandemijskom i geopolitičkom krizom, Sajam tehnike je okupio 479 direktnih i indirektnih izlagača, među kojima 216 iz tridesetak stranih zemalja sa tri kontinenta. Proizvođači, distributeri, start-up kompanije, naučno-istraživačke institucije, inovatori, serviseri, trgovci, agenti i zastupnici i članovi raznih strukovnih udruženja i klastera bili su ove godine posebno motivisani da na sajmu predstave isključivo najviše domete u svojim oblastima interesovanja.

Međunarodni sajam tehnike je privukao petnaestak hiljada posetilaca, među kojima procentualno najveći broj poslovnih ljudi iz celog sveta zainteresovanih za vrhunske i sofisticirane tehnologije, kao i pronalaženje novih poslovnih partnera spremnih da odgovore zahtevima svetskog tržišta. O poslovnoj dimenziji ovog sajma govori i podatak da su samo tokom manifestacije ugovoreni poslovi u vrednosti više miliona evra.

I ove godine akcenat je bio na promociji Industrije 4.0, kao globalnog trenda digitalizacije proizvodnih procesa koji proizvodnju čine fleksibilnijom, efikasnijom i kvalitetnijom. Statistički, izlagači su najviše eksponata prezentirali u sektoru metalurgije, CNC mašina i obradnih centara, aditivnih i 3D tehnologija, industrijskih robota i rešenja, merne opreme i instrumentacije, dronova, industrijske elektronike, termotehnike, elektroenergetike, kao i industrijske bezbednosti i zaštite.

Gotova sva inovativna rešenja se odnose na automatizaciju i digitalizaciju industrijskih procesa. Najveću pažnju posetilaca privukli su eksponati patenti kompanije PR-DC, koja je predstavila IKA seriju dronova, karting sa mlaznicama, leteći automobil (flying car), simulator leta…

Kao nastavak uspešne saradnje nauke i privrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je ove godine okupilo 26 institucija u čijim projektima aktivno učestvuje. Tako su ove godine pored onih „krovnih“ – Centra za promociju nauke, Fonda za inovacionu delatnost, Fonda za nauku Republike Srbije, Istraživačko-razvojnog centra za veštačku inteligenciju Srbije… – svoje mesto zaslužila i četiri naučno-tehnološka parka, osam tehničkih fakulteta sa inovacionim centrima i nekoliko naučno-istraživačkih instituta.

Tradicionalne sajamske nagrade „Korak u budućnost“ dodeljene su kompaniji NS-Steel 1989 iz Veternika, za mašinu za profesionalno čišćenje DP/FAP filtera i SCR katalizatora, oznaka XL 12/22, i kompaniji VIRS, Varilni in rezalni sistemi, iz Tržina, Slovenija, za LaserFlexC robotsku ćeliju za zavarivanje. Posebna priznanja dodeljena su Istraživačko-razvojnom institutu „Lola“, Beograd, za multifunkcionalnu mašinu za brzu izradu prototipova – Multipordesk-Mill, i firmi Rasina iz Požarevca za „auto punjač“.

Za 64. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća može se reći da je bio izuzetno uspešan i da je to za buduće izlagače signal da svoj prostor na sledećem, 65. po redu, maja 2023. godine, rezervišu odmah.