Već opštepoznati „Kreativni kutak“, mesto za promociju nagrađenih mladih talenata koji su svojim idejama na putu naših slavnih naučnika i pronalazača, jedno je od prepoznatljivih obeležja Sajma tehnike. Ove godine će se, u hali 3A, na štandu 3309, ponovo predstaviti najuspešniji među njima.

ŠKOLA ZA NOVE TEHNOLOGIJE „POLITEHNIKA“ iz Beograda predstaviće „Hibridnog robota“, nastalog kombinovanjem standardne komercijalne upravljačke jedinice (tipa Lego) sa delovima mehanizama koje su učenici ove škole sami modelirali i štampali na 3D štampaču za Republičko takmičenje u programiranju robota. Škola će prezentovati i rezultate sa državnog finala „First Lego League“, održanog u Kragujevcu 2022.godine: 1) Robot game – 1. mesto – najveći broj poena u izvršavanju zadataka autonomnog robota, za određeno vreme, 2) Konstrukcija i dizajn robota – 1. mesto za samostalnost i spremnost svih članova ekipe za konstrukciju i programiranje robota.

ELEKTROTEHNIČKA ŠKOLA “NIKOLA TESLA” iz Beograda predstavlja „Ekološku antivaroznu košnicu“, uređaj koji otklanja vaoru (pčelinjeg krpelja). Uređaj radi uz pomoć Arduino Mega mikrokontrolera, senzora za spoljašnje uslove i isparivača koji je postavljen u košnicu, a napajanje se vrši iz solarnog panela. Sam uređaj predstavlja unapređenje i automatizaciju do sada poznatog tretmana mravljom kiselinom. Uređaj je sa svojim tehničkim specifikacijama kompatibilan sa svim vrstama košnica tako da ne iziskuje od pčelara dodatnu infrastrukturu za postavljanje uređaja.

Uređaj je osvojio 1. mesto na takmičenju za Najbolju tehnološku inovaciju u potkategoriji “najbolji srednjoškolski tim“.

ELEKTROTEHNIČKA ŠKOLA “MIHAJLO PUPIN” iz Novog Sada predstavlja: 1) Plastenik – pametni plastenik – automatsko otvaranje prozora kada temperatura pređe određenu vrednost, 2) Punjač mobilnog telefona pomoću diname sa bicikla i 3) Maketu obnovljivih izvora energije. Škola je osvojila dve zlatne medalje na Tesla Festu 2021. u Novom Sadu.

PRVA TEHNIČKA ŠKOLA iz Kragujevca je za „Inverznu kinematiku u robotici“, zasnovanu na mikrokontrolerskim i mikroračunarskim platforma, zaradila 1. mesto na Galaksija kupu 2022. u Zaječaru.

TEHNIČKA ŠKOLA “9. MAJ” iz Bačke Palanke predstavlja: 1) projekat „E-kvočka“. Cilj projekta je potpuno funkcionalan elektronski inkubator za živinu. Sve što je potrebno za korišćenje je napuniti posudu sa vodom, ubaciti jaja, i pokrenuti inkubator. Svi procesi se dešavaju automatski i nezavisno od korisnika radi lakše i bezbolnije upotrebe. Uz malo modifikacija se može omogućiti inkubacija jaja svih manjih životinja, s obzirom na to koliko je ova mašina fleksibilna. Projekat je dobitnik srebrne medalje na Galaksija kupu 2022. 2) Pametni staklenik, praćenje i kontrolisanje uslova rasta aromatičnih biljaka kao i automatizacija samog procesa korišćenjem Arduina. Parametri koji se prate su vlažnost zemljišta, vlažnost i temperatura vazduha, nivo ugljen-dioksida u stakleniku i nivo osvetljenja. U zavisnosti od izmerenih i referentnih vrednosti pokreće se navodnjavanje zemljišta, ventilacija staklenika ili ultraljubičasta rasveta sa ciljem da se održavaju optimalni uslovi za rast biljaka. Projekat je dobitnik bronzane medalje na Galaksija kupu 2022.