Simbolično, prva vest o učesnicima u sajamskim programima na predstojećem 64. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća odnosi se na takmičenje za Najbolju tehnološku inovaciju Srbije u 2021. godini, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Finalisti ovog takmičenja biće predstavljeni na svom štandu u hali 3 Beogradskog sajma.

1. mesto pripalo je inovaciji „Automatizacija tradicionalne zanatske proizvodnje“, u autorstvu tima „Farmeri“ iz Čuruga

Inovacija obuhvata više novina u procesu proizvodnje tradicionalnog rolovanog sira iz Vojvodine i sira sa dozrevanjem – „ambasador“. Uvođenjem promena u tehničko-tehnološkom postupku i automatizacijom Farmeri su želeli da sa inovacijom proizvedu dovoljne količine ovog delikatesnog proizvoda, stabilne mikrobiološke strukture i dovoljne trajnosti kako bi pristupili izvozu. Sir je poznat po izvanrednom ukusu i posebno kvalitetnom mleku koje sami proizvode zbog osmišljene zdrave ishrane krava muzara, kao i zbog inovativnih proizvodnih procesa i recepata.

Novina se ogleda u sledećem:

 1. Primena procesne elektronike radi povećanja kapaciteta proizvodnje rolovanog sira, uz izbegavanje ručne obrade na temperaturama od 70-80ᶹC, kako se do sada radilo.
 2. Dobijanje stabilne mikrobiološke strukture testa za sir sa ciljem produženja roka trajnosti rolovanog sira.
 3. Uvođenje aseptičnih uslova proizvodnje u postojeću za sada „ručnu“ proizvodnju rolovanog sira i postizanje energetske efikasnosti nove proizvodnje.
 4. Izrada novog dizajna rolovane mašine koje su prilagođene proizvodnji sira.
 5. Lasersko utiskivanja oznaka u procesu sazrevanja sira i rešavanje problema automatskog pakovanja.
 6. Povezivanje svih resursa od ratarske, stočarske proizvodnje do krajnjeg prehrambenog proizvoda kako bi se dobio najviši i podjednak kvalitet za delikates proizvode.

2. mesto je, po mišljenju stručnog žirija, zaslužila inovacija „Beehold“, tima Beehold iz Niša

„Beehold“ sistem je zamišljen kao digitalni pčelarov asistent, hardversko-softverski sistem koji digitalizuje proces pregleda pčelinjih društava, omogućava daljinski nadzor i daje preporuke za pravilno pčelarenje.

Glavne karakteristike „Beehold“ sistema su:

 1. Digitalizacija celog procesa pregleda pčelinjeg društva „Beehold“ tehnologija eliminiše potrebu za fizičkim prisustvom pčelara u pčelinjaku, a ceo proces je moguće obaviti preko interneta uz pomoć računara ili mobilnog telefona.
 2. Omogućava dobijanje preciznih informacija o stanju u košnici. Navedeno rešenje pruža potpun uvid u trenutno stanje pčelinjeg društva i eliminiše rizik od previda određenih ili nerazumevanja određenih procesa u košnici
 3. Funkcionisanje u realnom vremenu. Uz pomoć „Beehold“ tehnologije pčelar će imati uvid u trenutno stanje u košnici, u svakom trenutku, nezavisno od vremenskih uslova, doba dana ili temperature
 4. Preporuke za pravilan proces pčelarenja. Tehnologija veštačke inteligencije eliminiše rizik od nepravilnog sprovođenja određenih aktivnosti i omogućava pčelarima da izbegnu greške i potencijalne gubitke. Sistem će biti u mogućnosti i da predvidi određena negativna dešavanja i upozori pčelara kako bi reagova na vreme i sprečio štetu.

Beehold sistem je trenutno na nivou laboratorijskog prototipa sa registrovanim nacionalnim patentom (MP 2020/82).

3. mesto zaslužila je inovacija „Inovativna usluga uz primenu robotske platforme“, tima Farmbot iz Novog Sada

Inovacija se sastoji od uvođenja novih usluga u poljoprivredu i na zelenim površinama sa inovativnom robotskom platformom.

Inovaciju čine:

 1. inovativne usluge,
 2. inovativno prilagođena oprema i
 3. inovativno upravljanje opremom

Inovativna usluga prskanja voćnjaka i vinograda, košenja i čišćenja travnjaka, malčiranje redova useva u vinogradima i voćnjacima, sečenja aromatičnog bilja, okopavanja (oranja) polja bez prisustva ljudskog (fizičkog) rada – inovativnom opremom sa daljinskim upravljanjem. Ostale usluge obavljamo selektivno i prema prioritetima, u odnosu na: košenje, malčiranje, frezovanje, posebna obrada tla, uklanjanje snega, radovi na zelenim površinama… itd. Usluga ne zahteva fizičku radnu snagu, kontrola rada mašine, obavlja se iz daljine.

Inovativna oprema sastoji se od multifunkcionalne mašine sa niskim težištem na hibridni pogon, sa mogućnošću primene 26 različitih priključaka za kultivatore, koji su već dostupni na tržištu. Oprema je prilagođena za rad na strmim terenima, sa maksimalnim sigurnosnim uglom prevrtanja do 45ᶹ. Mašina ima mogućnosti okretanja pod nagibom i svim uglovima kontinualno do 360ᶹ i „zero turn“ okretanje u mestu. Opremljena je senzorima koji joj omogućuju da automatski ili po nalogu izbegne prepreke.

Inovativna kontrola opreme sastoji se od mapiranja terena dronom i određivanja putanje rovera. Istovremeno se može obavljati upravljanje sa više rovera (1-3), uz izbegavanje prepreka, upotrebom daljinski upravljanih kamera na roveru, koji omogućuju kontrolu putem video veze sa mobilnog telefona na Android platformi. Upravljanje radnim procesima vrši se softverski, putem autopilot aplikacije ili manuelno putem džojstika koji aktivira alat, odnosno postojeće priključke.

4. mesto je pripalo „Inovativnom rešenju za tretman oralne kandidijaze“, tima CandBerrol iz Beograda

Radi se o paleti proizvoda za tretman oralne kandidijaze.

U pitanju su proizvodi na biljnoj bazi, a nalaze se u obliku lozengi, gela i spreja, koji u svom sastavu sadrže ekstrakt čileanske Maqui bobice. Mehanizam delovanja ovih proizvoda se razlikuje u odnosu na antimikotike koji se standardno koriste u terapiji. Krajnji efekat primene ovih preparata nije fungicidni efekat već prevođenje Candide iz patogenog u nepatogeni oblik, čime se omogućava da se izbegne stalni ciklus lečenja infekcija i reinfekcija toksičnim lekovima.

Proizvodi imaju dobre mukoadhezivne karakteristike, čime je omogućen produženi kontakt sa oralnom sluznicom na kojoj ispoljavaju svoje delovanje.

5. mesto je zauzela inovacija „Višemrežni modularni bacač mreža“, tima Sova hanter team iz Beograda

„Sova tim“ nudi rešenje kako iz vazduha ukloniti dron, pticu ili uhvatiti psa lutalicu pomoću višemrežnog bacača mreža lako instaliranog na dron lovac. Pored gore navedenog može da se obezbeđuju važni događaji, utakmice, VIP ličnosti i državna granica od preletanja dronova koji mogu da nose nedozvoljene stvari ili materije. Prednost našeg patenta je u tome što je naš bacač (lanser) modularnog tipa i dodavanjem modula povećava se broj mreža za izbacivanje sa dron lovca, tako da dron lovac može da nosi dve, tri ili više mreža. Što omogućava pilotu operateru da ako promaši cilj iz prvog pokušaja ima još mreža na dronu i može iz sledećeg pokušaja da obori dron ili pticu koja je u nedozvoljenom vazdušnom prostoru.

6. mesto pripalo je inovaciji „Dekorativna fuga sa jonima srebra“, tima Fuga iz Čačka

Dvokomponentna epoksidna fuga, koja je dekorativna, otporna na kiseline i agresivne hemikalije, otporna na gljivice i buđ, laka za čišćenje. Koristi se za fugovanje pločica ili prozirnih i umetničkih staklenih mozaika. Masa za fugovanje pločica je vodoperiva, ima odlična svojstva otpornosti na mikrobe, hemikalije i mrlje i odličnu obradivost. Aditiv na bazi jona srebra ugrađen je u neorganski nosač i koristi se kao antimikrobno sredstvo. Za bojeni materijal za fugovanje pločica koriste se još i punioci, pigmenti, luminescentni ili fluorescentni aditivi ili svetlucavi aditivi kako bi se obezbedili vizuelni efekti.