Finalisti takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju Srbije u prethodnoj godini, u organizaciji Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, već godinama svoja dostignuća predstavljaju i na prvom predstojećem Sajmu tehnike.

Tako je i ove godine. Finalisti u 2023. predstaviće se na štandu 3027 u hali 3 Beogradskog sajma. To su:

1. mesto

Tim Mivaka d.o.o., Beograd, sa inovacijom „Prerada nusproizvoda životinjskog porekla u čvrsto organsko đubrivo”

Zeleni lanac menadžmenta (GSCM) je dvosegmentni inovativni projekat osmišljen i razvijen na fundamentu cirkularnosti celokupne oblasti poljoprivrede i dela direktno vezanih industrija. Implementacija je izvršena u okviru dela poslovanja firme u živinarskoj industriji.

Prvi segment projekta se bavi poboljšanjem primarne stočarske proizvodnje i stvaranjem preduslova za dalji uspešan vid postprodukcije nastalog stajnjaka u visokokvalitetno čvrsto organsko đubrivo. Nosilac prvog segmenta je prostirka za odgoj, tov i eksploataciju u stočarstvu „Terra Bedding“.

Drugi segment GSCM, ostvaruje potpunu preradu nastalog stajnjaka u čvrsto organsko đubrivo „Torochick“ bez ikakvih dodataka, te sa minimalnim manipulativnim aktivnostima.

Kroz GSCM ostvarene su sve potrebne EU norme, te je ovaj proizvodni pogon ne samo prvi u Srbiji već je upisan i u zvanični registar EU u Briselu. Ovaj GSCM ne proizvodi bilo koju vrstu nusproizvoda. Njegova primenljivost je moguća od svakog porodičnog domaćinstva, preko lokalnih samouprava do društvene zajednice u celosti.

Primenom GSCM-a obezbeđuje se umanjenje GHG emisije i potpuna cirkularnost kroz krajnje dobijeni proizvod. Dobijeni proizvod je apsolutno hemijski stabilan i mikrobiološki bezbedan.

2. mesto

Tim Keleraba, Pančevo, sa inovacijom „Vertikalna bašta“

Trenutni i budući izazovi sa kojima se poljoprivredna proizvodnja suočava jesu degradacija zemljišta, smanjenje obradive zemlje, klimatske promene, neracionalna upotreba vode, visoki logistički troškovi, deagrarizacija, manji broj mladih na selu, zagađenje okoline, problem uvođenja standarda i procedura.

Menjanje svesti i pozitivne akcije u rešavanju ovih izazova se mogu ostvariti uvođenjem integralnog, realističnog, ekonomski ostvarivog i održivog rešenja. Keleraba d.o.o. je nastala sa ciljem da pruži alternativu trenutnom „statusu quo“ i ponudi tržištu sistem koji daje trenutne rezultate, kroz uvođenje najnovijih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji.

Ovde se radi o „IoT“ sistemu vertikalne bašte, namenjene istovremenom uzgoju salata, mikro i „bejbi“ povrća, rasada i jagoda u zatvorenim uslovima, gde se upotrebom treće dimenzije prostora, ostvaruje bolja iskorišćenost resursa, isključuje potencijalna kontaminacija spoljne sredine, dramatično podiže kvalitet i količina dobijenog proizvoda, uz minimalnu potrošnju vode i angažovanost radne snage. Ključnu prednost ove inovacije čini namenski razvijena mikrokontrolerska jedinica, koja sa pripadajućim softverskim rešenjem upravlja svim procesima uzgoja u bašti. To se odnosi na navodnjavanje, irigaciju, ventilaciju, cikluse dana/noći, CO2 doziranja, sisteme senzora i elektro-ventila. Ovaj sistem se zapravo ponaša kao „virtuelni agronom“, zadužen za pružanje najboljih rezultata svojim korisnicima.

3. mesto

Tim Ekoenergy, Beograd, sa inovacijom „Tehnologija za preradu sirovine ekstra visoke gustine, lepljive i masne, tvrde/meke“

Radi se o opremi napravljenoj za manipulaciju sirovine velike gustine, lepljive i masne, koja ne postoji na tržištu i predstavlja ključni deo vrednosti i prednosti u ovom početnom periodu proizvodnje energetskih kuglica.

Nju karakteriše: obrada sirovine velike gustine, masne i lepljive prirode (u svetu i kod nas, ne postoje mašine ovih mogućnosti); direktno formiranje kuglica bez kalupa i rotirajućih površina; laka mogućnost proširenja kapaciteta mašine, instaliranjem dodatne prihvatne posude sa dve rotirajuće spirale i dodatim točkovima; način ekstrudiranja, bez termičke obrade; održavanje higijene uz poluautomatsko čišćenje, zamenom ploče ekstrudera sa pločom četki; jednostavan uređaj za upotrebu, nije potrebna skupa i visoko obučena radna snaga, u odnosu na konvencionalnu opremu smanjeni su troškovi radne snage za čišćenje i odmašćivanje; primenom ultra-visokog vakuma omogućuje se brže i ravnomerno isparavanje vode po dubini kuglice sa izvlačenjem vlage 40-60% za 48 sati na temperaturi do 35 °C, da proizvod tokom procesa ne menja početni oblik, boju, ukus, tj. zadržava sva početna svojstva, primena još i u procesu dozrevanja voća, ušteda energije i izostavljanje skupe prateće opreme; uređaj ne podleže godišnjim sertifikacijama akreditovanog tela.

Novi 100% prirodni proizvodi su velika vrednost u trendu razvoja načina zdrave ishrane, nema ih na tržištu. Zainteresovanost eksperata i institucija je potvrdila očekivanja. Program proširenja palete proizvoda i istraživanja roka trajnosti prirodnih biomaterijala su u fokusu interesovanja istraživača. Na tržištu ne postoje energetski snek proizvodi kao što su naši, 100% prirodni sa sadržajem od 40% orašastih proizvoda. Postoje snek proizvodi u obliku štapića, pločica, i većina je sa brašnom, kao što su čips, slani smoki itd., termički su obrađeni, sa glutenom i emulgatorima, čime se postiže duži rok trajanja. Sastav proizvoda podržava obnavljanje energije za kratko vreme (urme i do 40% orašastih plodova, odličan su izvor energije – „zamena za užinu“). U pitanju je 100% prirodna hrana, bez termičke obrade, bez aditiva, konzervanasa, sastojaka mlečnog porekla i brašna i bez primene hemijskih postupaka za održanje trajnosti proizvoda.

4. mesto

Tim Uljari, Novi Sad, sa inovacijom „Inovativna oprema, tehnologija i proizvodi“

Novinu predstavljaju: unapređenje postojeće tehnologije prerade ulja, sa novim konstruktivnim elementima opreme, efikasnijim parametrima procesa prerade sirovine i pet inovativnih proizvoda kojih nema na tržištu. Inovacija spada u razvoj koncepta Zero Waste tehnologije u prehrambenoj industriji.

Novina je i oprema: osmišljen je novi logički koncept kompresionog prostora, koji omogućuje efikasniju preradu različitih sirovina, povećanje randmana sirovine 6-10%, ceđenje ulja iz sirovine iznosi preko 85%, ostvaruje se bezotpadna prerada. Uz novi koncept opreme dodati su elektronski elementi i inovativni filter sa kojima se dodatno povećava kvalitet prerade, ostvaruje održavanje temperature, kontinualni proces nabijanja sirovine, protok materijala u kompresionom prostoru i fina granulacija od 500μm. Ostvaren je novi parametarski kontinuitet procesa, bez promena hemijske strukture, što nam je omogućilo proizvodnju proteinskih proizvoda i proizvoda na bazi vlakana.

Novi proizvodi: hladno presovana ulja od maline, kupine, višnje, ši oraha i miksovi od mlevenih pogača. Cedi se veća količina ulja iz iste količine semena, ostvareni su kriterijumi za hladno ceđeno ulje, bez promena fizičko hemijskih struktura proizvoda, finija granulacija od 500μm., a dobija se i pogača koja je nutritivno veoma bogata. Na tržištu u svetu i kod nas nema ulja od maline, kupine i višnje a ši buter u Srbiji ima samo iz uvoza.

Novi proizvodi miksovi od mlevenih pogača – Fiber mix (mešavina brašna od semena maline, kupine i grožđa) i Activ protein mix (mešavina brašna jezgra lešnika i semena bundeve i lana) već su prihvaćeni od potrošača, predstavljaju novi prodajni potencijal i pokazali su put kojim se treba razvijati u procesu proizvodnje zdrave i kvalitetne hrane. S obzirom da najnovija naučna istraživanja dokazuju veoma bogati nutritivni potencijal pogače semena maline, kupine i grožđa, ovi proizvodi se mogu smatrati hranom velike vrednosti jer se koriste u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

5. mesto

Tim Ralph.ai, Beograd, sa inovacijom „Ralph.ai“

Appcraft AI je platforma za pravljenje aplikacija bez programerskog koda dizajnirana da pojednostavi kreiranje AI veb aplikacija (kao WordPress ili Shopify za razvoj AI aplikacija, efikasno i isplativo rešenje za preduzetnike i mala preduzeća, koje im omogućava da izgrade sopstvene AI aplikacije bez prevelikih troškova ili produženih razvojnih ciklusa).

Sa široko rasprostranjenom dostupnošću napredne AI tehnologije ove godine, posebno OpenAI GPT modela, raste interesovanje za integraciju AI-a u poslovne operacije. Dok velike korporacije imaju resurse da angažuju specijalizovane razvojne timove, mnoga mala preduzeća i preduzetnici suočavaju se sa finansijskim i vremenskim ograničenjima.

Identifikovali smo nekoliko ključnih ciljnih grupa koje će u ovoj fazi imati najviše koristi od prilagođenih AI aplikacija: poslovni konsultanti i treneri, treneri za lični razvoj, uključujući životne i NLP trenere, preduzetnici fokusirani na AI i vlasnici marketinških agencija.

Naš početni poduhvat na tržištu veštačke inteligencije bio je alat za pisanje tekstova sa veštačkom inteligencijom prilagođen profesionalcima u prodaji. Povratne informacije korisnika ukazale su na snažnu želju korisnika za prilagodljivim aplikacijama koje oni sami mogu da naprave za svoje različite primene. Da bismo potvrdili ovu potražnju tržišta, obavili smo preko 60 demo poziva sa potencijalnim klijentima u SAD i zapadnoj Evropi. Rezultati su bili jasni: postoji značajan tržišni jaz za softver koji bi omogućio kreiranje AI aplikacija bez koda.

Sa takvom motivacijom pokrenuta je Appcraft.ai, platforma prilagođena korisniku koja omogućava kreiranje AI aplikacija sa GPT-3.5 i GPT-4 tekstualnim modelima u kratkom roku.

Trenutno, Appcraft.ai pojednostavljuje proces kreiranja i monetizacije AI aplikacija bez ikakvog kodiranja, uključujući jednostavnu integraciju Stripe sistema za plaćanje. Ali, cilj je da Appcraft.ai postane de fakto platforma za razvoj AI aplikacija, demokratizujući ovu tehnologiju za preduzeća svih veličina.

6. mesto

Tim Mogućnost više, Novi Sad, sa inovacijom „Asistivna tehnologija za radno osposobljavanje dece sa smetnjama u razvoju“

Radi se o unapređenju postojećeg sistema rada sa decom sa smetnjama u razvoju koja nastavni proces prate po individualnom obrazovnom planu (IOP-u).

Cilj invencije je trajna promena načina rada koji se primenjuje tokom radnog osposobljavanja učenika sa smetnjama u razvoju, kako u specijalnim, tako i u redovnim školama. Primenom rešenja opisanih u invenciji otklanjaju se nedostaci i problemi u radnom osposobljavanju dece sa smetnjama u razvoju koji se pojavljuju u radu sa učenicima na IOP-u. Dat je nov pristup u načinu praćenja postignuća učenika na teorijskoj i praktičnoj nastavi. Izrađena je inovativna metodologija osmišljavanja, izrade i primene asistivne tehnologije koja se primenjuje na praktičnoj nastavi i asistivne tehnologije koja mora biti napravljena da bi defektolozi mogli izvršiti procenu manipulativnih sposobnosti učenika. Ovim načinom rada obrazovno-vaspitni proces postaje efikasniji, a rad nastavnika i defektologa uključenih u nastavu i praćenje napredovanja učenika lakši.

Jedinica našeg proizvoda su akreditovani seminari (obuke) putem kojih želimo da obučavamo nastavno osoblje koje radi na radnom osposobljavanju učenika sa smetnjama u razvoju. Krajnji cilj je da se u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama primenjuje ova invencija koju čini inkluzivna metodologija i asistivna tehnologija za radno osposobljavanje dece sa smetnjama u razvoju koja do sada nije postojala, odnosno nije primenjivana u nastavno-obrazovnom procesu.

S obzirom na složenost i obim problema za koje je bilo potrebno dati nova rešenja, invencija predstavlja kompleksnu celinu kojom su obuhvaćeni: Metodologija za izradu asistivne tehnologije koja omogućava procenu manipulativnih sposobnosti učenika. Ova metodologija sadrži i procedure za izradu obrazaca za kinematičku i dinamičku analizu pokreta pri izvođenju određene radne operacije, kao i obrasce za praćenje postignuća učenika prilikom procene; Metodologija za izradu asistivne tehnologije neophodne za savladavanje elemenata različitih radnih operacija koju prate procedure za izradu obrazaca za opis radnih operacija i praćenje postignuća učenika na praktičnoj nastavi formativnim ocenjivanjem; Metodologija za usvajanje i povezivanje elemenata teorijske i praktične nastave i izradu odgovarajuće asistivne tehnologije koju prate obrasci za opis radnih operacija i praćenje postignuća učenika na teorijskoj nastavi formativnim ocenjivanjem.