64. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, koji treba da se na Beogradskom sajmu održi od 24. do 27. maja 2022. godine, može samo da potvrdi status regionalnog sajamskog lidera ali i reprezenta globalne sajamske industrije u svim oblastima tehnike i tehničko-tehnoloških inovacija. Visok rejting i ugled koji uživa podrazumevaju se.

Biće to nova i ekskluzivna prilika da se povežu i promovišu proizvođači, konstruktori, inovatori, start up i job shop preduzeća, trgovci, distributeri, udruženja i zastupnici vodećih svetskih kompanija u industriji, i to u jedinstvenom poslovnom ambijentu najveće pametne fabrike.

Svi oni će imati privilegiju da budu deo partnerstva između nauke i privrede i interakcije između industrije 4.0, veštačke inteligencije, mobilnosti radne snage, energetskih rešenja… Da na jednom mestu ponude, prezentuju ali i obaveste se o aktuelnim tehničko-tehnološkim inovacijama i rešenjima, da predstave industrijske potencijale, razmene iskustva, mogućnosti za nova ulaganja i poslovna umrežavanja.

Kao pokretač industrijske transformacije u regionu, i 64. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća imaće programski akcenat na promociji 4. industrijske revolucije, kao globalne poente digitalizacije svih proizvodnih procesa. Već po tradiciji, najviše izlagača očekuje se iz oblasti „Integre“, CNC mašina, obradnih centara, alata i sistema alata, potom iz oblasti industrijske elektronike i mernih uređaja, te termotehnike i elektroenergetike. Za očekivati je i „tenziju“ u oblasti materijala i komponenti za industriju, tehnologija i opreme za pripremu i prečišćavanje vode i sistema i komponenti za pakovanje i ambalažu. A sve to u kontekstu ultimativnih zahteva za inovativnošću proizvoda i tehničko-tehnološkim novostima u svim oblastima – od 3D i laserskih tehnologija, električnih letelica i robotike, do obrade plastike, automatizacije proizvodnih procesa, mernih instrumenata, alata.

Iskustva sa poslednjeg Sajma tehnike, održanog 2019, kažu da učešće na predstojećem željno očekuje više od 700 izlagača, od kojih najmanje 300 inostranih, različitih profila i dometa, iz tridesetak zemalja. To se odnosi i na više od 17 hiljada posetilaca, među kojima je i vidno rastući broj onih iz kategorije poslovnih. Njima će biti namenjen i specijalni poslovni paket dodatnih usluga i pogodnosti radi zadovoljavanja njihovih specifičnih potreba i interesa.

Sve to je dokaz i potvrda da su i u vremenu digitalizacije i masovnih komunikacija industriji i privredi potrebni sajmovi i međuljudski kontakti. Transformacija industrije nikada ne prestaje, jer industrija za svega nekoliko meseci implementira rešenja za koja su nekada bile potrebne godine. Zbog svega toga se žurba za prijavljivanje i obezbeđivanje izlagačkog prostora na sledećem, 64. Sajmu tehnike čine sasvim logičnima i neizbežnima.

Vreme je za nove susrete.