Već po tradiciji, prvi koji su obezbedili učešće na Sajmu tehnike 2023. su pobednici takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u prethodnoj godini, u organizaciji Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije. U 2022. godini to su bili:

1. mesto

Tim „Inkluzio„, Beograd, sa inovacijom „Inkluzio platforma za pomoć osobama sa invaliditetom“

Inkluzio je sveobuhvatno rešenje koje osobama sa invaliditetom omogućava da samostalno obavljaju svakodnevne aktivnosti koje zahtevaju posećivanje poslovnih objekata uslužnih kompanija (banke, prodavnice, pošta i sl.). Procesna inovacija korisnika, osobu sa invaliditetom, povezujemo direktno sa zaposlenim u tačno onom poslovnom objektu koji korisnik želi da poseti. Tehnološka inovacija se zasniva na razvoju pametnih alata veštačke inteligencije koji će korisnicima omogućiti još lakšu i samostalniju interakciju sa objektima i zaposlenima, kao što su:

– Amplifikacija zvuka prikupljenog iz okoline prikupljena mikrofonom mobilnog telefona i prenesena putem slušalica. Ovaj alat omogućava osobama sa oslabljenim sluhom da lakše prime informaciju iz okruženja.

– Alat koji „računarskim vidom“ osobama sa oslabljenim vidom omogućava da saznaju koji tip ulaza je na objektu kom žele da pristupe, gde se nalazi kvaka i da li postoji dodatnih uslova da se pristupi objektu.

2. mesto

Tim „Hermes, Beograd, sa inovacijom „Hermes funkcionalna neurostimulacija“

Pad stopala (FD) je abnormalnost hoda u kojoj prednje stopalo pada i ne može se podići tokom koračanja. Karakteriše ga nemogućnost podizanja prstiju ili stopala od skočnog zgloba. Trenutne metode lečenja FD su ograničene na pomoćne uređaje. Postojeći uređaji su, ili dugoročno štetni po zdravlje, nepraktični ili izuzetno skupi i nedostupni. Svi su neprilagodljivi i nedinamični, što otežava upotrebu. Razvili smo uređaj koji vraća funkcionalnost, poboljšava pokretljivost, smanjuje umor i poboljšava stanje pacijenata obolelih od pada stopala. Ovaj uređaj omogućava potpunu personalizaciju brige o pacijentima aktivnim i dinamičnim praćenjem parametara hoda i recipročnim donošenjem odluka u realnom vremenu putem algoritama podržanih mašinskim učenjem. Naš uređaj je nosivi uređaj za elektrostimulaciju koji se neinvazivno nosi na telu.

Koristi transkutanu stimulaciju nerva. Njegov dizajn je ergonomski i estetski privlačan, a uz to i omogućava integraciju u odeću, čime dodatno doprinosi podizanju samopouzdanja kod osobe koja ga nosi.

Inovacija se ogleda u primeni veštačke inteligencije na uređaj koji koristi Funkiconalnu električnu stumulaciju (FES), koja omogućava adaptibilnost. Mnogi FES uređaji su patentirani, međutim specifičan dizajn ovog uređaja ne krši nijedan od njih, niti koristi bilo koji postojeći patent. Inovativno rešenje kombinuje elektroniku pokrivenu EULA-om, a softver i sistem su originalnog dizajna. Tržište stimulatora pada stopala FES dalje je podeljeno na bežična i ožičena rešenja, koja se razlikuju po rasponu cena i po ciljnoj demografiji. Ovaj uređaj spada u bežičnu kategoriju.

3. mesto

Tim „Gastrotek“, Novi Sad, sa inovacijom „Pametna friteza“

Gastrotek tim, sa velikom željom stremi da promeni obrazac svakodnevice. Inovativno razmišljanje je bio osnov zbog kojeg je poslovanje restorana Fry Factory (koji je u vlasništvu članova tima), vrlo brzo dobilo prepoznatljivost, zbog svoje jedinstvene ponude i tehnologije.

Želja da se napravi paleta prepoznatljivih prehrambenih proizvoda, uvek savršene strukture i ukusa, morala je biti realizovana osmišljavanjem tehničkog rešenja, koje bi takve proizvode pripremao, uvek na isti način. Iza projekta su mladi članovi tima, entuzijasti i željni pokretači promena, koji su koristeći svoje stečeno znanje i inovativni pristup, osmislili pametnu fritezu – Smart fryer.

Smart fryer – pametna friteza koristi prilagodljivu aplikaciju za pripremu različitih vrsta jela, onlajn servis za prijavu grešaka, kao i server koji skladišti podatke, služi za nadzor i za cilj ima buduće unapređivanje poslovanja. Unapređenje poslovanja se odnosi, pre svega, na praćenje parametara, čijom regulacijom i kontrolom korisnici mogu optimizovati svoje poslovanje, i time uticati na povoljnije ekonomske efekte.

Inovacija se ne sastoji samo u konstruisanju i prodaji pametnih friteza, već i u domenu usluge, koji podrazumeva franšizno, uslužno ustupanje ovakvih kuhinjskih uređaja za prženje, ugostiteljskim objektima, sa obavezom korisnika da prodaje proizvode iz proizvodnog asortimana restorana Fry Factory, koji je u vlasništvu članova tima.

4. mesto

Tim „Chabafoil“ sa inovacijom „Hydrofoil“

Modularni Karbonski hidrofoil sistem za ličnu upotrebu za vodene sportove na dasci. Zahvaljujući iskustvu, dugom dve decenije, stručnosti našeg tima u oblasti kompozitnih materijala, 3D modeliranja, izrade kalupa i alata, a imajući u vidu da smo profesionalni vozači u vodenim sportovima, razvili smo modularni hidrofoil sistem od ugljenih vlakna (100% carbon fiber). Modularni sistem omogućava svestranost proizvoda jer su komponente lako zamenjive prema potrebi vozača i željenih performansi, kao i dopuna novih modela prednjeg i zadnjeg krila. Time se zadovoljavaju sve vrste nivoa veština od početnika do pro vozača.

Inovacija se sastoji iz: inovativno prilagođene opreme, stručne provera proizvoda u realnom vremenu i ponude prateće opreme kao što su daska, gurtne, futrole za zaštitu opreme.

Inovacija hidrofoila je usklađena za upotrebu kod kajtsurfera, vindsurfera i vingsurfera. Kao sto smo bili svedoci kajtsurfing revolucije, foilbording doživljava još veći rast od kajtsurfinga kao jedan od najbrže rastućih segmenata vodenih sportova u svetu. Inovativna oprema se sastoji od karbonskih vlakana i epoksidne smole koja je na biološkoj bazi proizvedena i sam proizvod je lakši od konkurentnih modela na trzištu. Proizvod je modularan i to daje mogućnost svestranosti i lakše transportovanja u toku putovanja. Ne sadrži delove od aluminijuma koji su prisutni kod ostalih brendova. Pošto je proizvod 100% modularan, lako se menjaju prednja ili zadnja krila po potrebi vozača ili uslova vožnje. Na taj način se omogućava zamena komponenata sa novim modelima krila koju su trenutno u razvoju i treba tek da dožive svoju ekspanziju. Svaka komponenta hidrofoila je urađena u „high-end“ kvalitetu, pored vizuelnog savršenstva svaki hidrofoil se testira na strukturalnoj izvodljivosti, funkcionalnosti i performansi pre dolaska do krajnjeg kupca. Na taj način je postignuto izbegavanje nepoželjnih reklamacija i nezadovoljstvo kod krajnjih kupaca našeg proizvoda.

5. mesto

Tim „Kopriva, Kosovska Kamenica, sa inovacijom „Industrijski uzgoj organske koprive i njena prerada u gotove proizvode“

Već pet godina bave se organskom proizvodnjom maline, koprive i oraha. Ove godine osnovali su kompaniju LioSTeP jer smatraju da kvalitet njihovih proizvoda zaslužuje više od preprodaje lokalnim otkupljivačima. Plan je da za početak svoje, a kasnije i proizvode koje otkupe, prerađuju i od njih stvaraju brend. Proizvod koji je kao prvi u nizu nastao u okviru tog plana je Liofilizovana kopriva u kapsuli (u pakovanju od 200 kapsula). Prednost u odnosu na ostale proizvođače je što je zaokružen proces (od plantaže, preko prerade do gotovog proizvoda), pa samim tim ne zavise od drugih i imaju potpunu kontrolu nad celokupnim procesom. Saznanja do kojih su došli istražujući tržište postala su im vetar u leđa, jer na ovdašnjem tržištu ne postoji takav proizvod, a evropsko tržište odlikuje se veoma visokim cenama. Kako se kopriva preporučuje svim starosnim grupama ovaj proizvod nema ograničenja ali su njihove ciljne grupe sportisti, vegani, pacijenti kojima upotrebu koprive preporučuju lekari, osobe koje preferiraju organsku ishranu u kontinuitetu i deca svih uzrasta.

Nemoguće je odjednom pokriti sve planirane distributere, pa će se za početak više pažnje posvetiti prodavnicama zdrave hrane, sportskim radnjama i teretanama i onlajn prodaji.

Tim čine ambiciozni i vredni ljudi koji pored svojih primarnih zanimanja (geograf, arhitekta i mašinski inženjer) ne odustaju od ideje da udruženi stvore brend koji će jednog dana ostaviti potomcima u nasleđe. Svako doprinosi u skladu sa svojim obrazovanjem, iskustvom i karakterom a kao celina dopunjuju jedni druge, bodre i pomažu.

6. mesto

Tim „EL-SIG“, Beograd, sa inovacijom „UBAL“

Inovacija nazvana „Ubal“ predstavlja lokomotivsku glavu, koja je kompatibilna sa svim bezbednosnim auto-stop uređajima vodećih svetskih proizvođača. Suština inovacije je senzor za crnu kutiju koji je univerzalnog tipa (invaliza), a sada postoji 4-5 različitih senzora na našim železničkim vozilima. Radi na svim sistemima (Siemens, Thales i drugi). Po našem zakonu, sva vučna vozila moraju imati ugrađen sistem koji ima ovakav senzor.

Ovim jednim senzorom bi bili pokriveni svi uređaji i postignuta unificiranost. Inovacija se već nalazi na tržištu i uspešno se koristi, čak je uspešno i izvezena.

Auto-stop sistem se koristi i ugrađuje na našim železnicama, kako na svako novo vozilo koje se kupi, tako i na polovno vozilo. Drugim rečima, procena je da će se koristiti najmanje još 30 godina.

Instalirano je u Srbiji na novim Štadler vozovima švajcarskog proizvođača koje kupujemo, i ugrađuje se na dizel vozove u Srbiji proizvođača iz Ruske Federacije „Metrovagonmaš“. Isto je na železnicama svih zemalja regiona (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Rumunija, Bugarska itd.).

Pobednici (finalisti) ovog takmičenja predstaviće svoje inovacije u Hali 3 na štandu broj 3019.